Oldal kiválasztása

Egy lakás elengedhetetlen kelléke valamilyen vízmelegítő eszköz. Ez a készülék lehet gáz, villany vagy hőszivattyús megoldású. Különféle teljesítményű, méretű és fajtájú bojlerek léteznek. A legkisebbek általában harminc literesek, a legnagyobbak pedig jellemzően kétszáz literesek. Ezeken kívül léteznek öt-tíz literesek is, jellemzően kézmosásra vagy mosogatásra. Létezik gáz és villanyüzemű bojler. A gázüzemű készülékekből kétfajta van, kéménnyel rendelkező és kémény nélküli. Tartályuk anyaga általában zománcozott acéllemez. Fontos alkatrésze az aktív anód, melynek feladata, hogy megvédje a bojlert az elektromos korróziótól. A túlfolyó szelep feladata pedig a többletvíz elcsöpögtetése. Másik fontos tartozéka ezen kívül az alaplap, ezen helyezkednek el a bojler működtetésért felelős eszközök, az anód és a fűtőszál.

E három alkatrész meghibásodása szokott a legtöbbször előfordulni. Ha vízcsöpögést tapasztal, azért általában a tartályon keletkezett lyuk a felelős. Ilyen esetben érdemes az egész bojlert kicserélni, nem érdemes a bojler javítással foglalkozni. Egy másik gyakori meghibásodás a fűtőszál zárlata, ez olyankor szokott előfordulni, ha a fűtőszál réz bevonata szétnyílik, a víz bejut, majd rövidre zárja az áramkört. Ha enyhe áramütést tapasztal fürdés, zuhanyzás, esetleg főzés vagy a wc lehúzása közben, azonnal hívjon szerelőt, ne kockáztasson akár halálos balesetet! A túl intenzíven csöpögő túlfolyó szelep is gyakori hiba szokott lenni, ez rendszerint akkor fordul elő, ha a bojler rosszul van beállítva. Ilyen esetben túl magas hőmérséklet uralkodik a tartályban és a szelep csak út tudja kiengedni a túlnyomást, ha folyamatosan csöpög, vagy folyik. A túlzott igénybevételtől pedig idő előtt elhasználódik.

A bojler javítás elkerülésének és hosszú élettartamának megőrzése érdekében javasolt a megfelelő bojler karbantartás. A vízkő lerakódása egy természetes folyamat, a vízből a kiválnak az ásványi anyagok és lerakódnak a fűtőszálra. Ez azért is veszélyes, mivel ilyen esetben megnő a fűtőszál felmelegítéséhez szükséges idő, ezért hosszabban terheli az átfolyó áram a vezetékeket. A bojler zúgással, fura hangok kiadásával, esetleg égett szaggal jelzi, ha elfelejtette vízkőtleníteni. Szintén a túl sok vízkövet jelzi, ha hamar elfogy a meleg víz, ugyanis ilyen esetben megsérülhet a melegvízcső, ezért a tartály felső részében lévő meleg víz nem tud kijönni. A vízkőtlenítést két évente érdemes elvégeztetni, alaplapfelújítással egybekötve. Ha az alaplapon található anód és fűtőszál elhasználódott, mindenképp cseréltesse ki! Minden évben ellenőriztesse a csöveket és a tömítéseket! Ezt tanácsos a fűtésszezon kezdete előtt egy-két hónappal megtenni, hogy még maradjon idő kicseréltetni az elhasználódott alkatrészeket. A bojlerben lévő víz ideális hőmérséklete 60 celsius-fok, ennél magasabbra ne állítsa a termosztáttal, mert gőzösödést okozhat. Ha megfelelően van beállítva a termosztát, de a víz túl meleg, azt általában a bojler hőmérsékletét szabályozó elektronika meghibásodása okozza. Ha a fenti problémák közül bármelyiket tapasztalja, ne habozzon, hívjon bizalommal bojler javításra és karbantartásra szakosodott szakembert!

Call Now Button

Pin It on Pinterest

Share This