Oldal kiválasztása

Fejlett automatizálási rendszer által lehetővé válik a fűtőfolyadék hőmérsékletének szabályozása, az égés intenzitásának beállítása és így tovább. Összetettebb eszközöknél, a meghibásodás is nagyobb, mint az egyszerűbbek esetében, ezáltal több elem hajlamos a nem megfelelő működésre. Eme tényezők okán a gáz ellátás blokkolása történik és leggyakoribb márkák, mint az Aristin, Vaillant, Junkers kazán nem gyújt be.

Következzék egy felsorolás, lista a lehetséges meghibásodásokról, amiért a kazán nem gyújt be:

  • Ha meggyullad az égő, azonban néhány másodperc elteltével kialszik. Oka lehet ennek a lángérzékelő koromszennyezése. Ilyenkor az elemet meg kell tisztítani esetleg kicserélni
  • Gázellátás is blokkolva van, ha hibás a fűtőfolyadék nyomásérzékelője. Ideiglenes megoldási lehetőségként át lehet hidalni, de egy idő után mindenképpen cserélni kell!

A hibakódok segítenek az üzemzavar okának meghatározásában.

A lángszabályozó elektróda piszkos

Korom keletkezik a gáz elégetésének folyamata során, ekkor ez az elektróda felületére kerül, és annak megfelelő működését megzavarja, és ilyen esetben a legelterjedtebb hazai kazánok, pl. Radiant kazán nem gyújt be. Ilyenkor az a teendője,hogy szerelőt hívjon  hogy tisztítsa meg az elektróda felületét finom szemű csiszolópapír segítségével, abban a kellemetlen esetben, ha ez a beavatkozás nem segített:

  • mozgatni kell a hőmérséklet gombot a kikapcsolt helyzetbe;
  • várjon, amíg meg nem szűnik a keringető szivattyú,  ventilátor;
  • a kikapcsoláshoz a kijelzőn nyomja meg a gombot;
  • a készülék dugóját húzza ki;
  • a konnektorba helyezze vissza a dugót 180 fokkal elfordítva;
  • kapcsolja be a kazánt!

Amennyiben zökkenőmentesen állítja le a fűtőberendezést, meghosszabbíthatja élettartamát is.

A működési elvnek köszönhetően a lángvezérlő egység működése függ az ellátó hálózat fázisától (fázis és nulla csatlakozási pontok). Ezért a gázionok érzékenységének helyreállítását az újraindítás segíti elő.

Alacsony hálózati feszültség

Előfordulhat, hogy nem működik megfelelően a gyújtóegység és az elektronikus gázszelep a nem kielégítő feszültség miatt, ilyen esetben a legtöbb kazán, mondjuk Beretta kazán nem gyújt be. Ilyenkor kívánatos a stabil tápfeszültségszint fenntartása érdekében a kazán feszültségszabályozón keresztül történő csatlakoztatása. Így megvédi a gázkazán elektronikus alkatrészeit a túlfeszültségtől.

Gázszelep hiba

Amennyiben gáztüzelőkön átesett törmelék elzárja a szelepet. A szelep helyzetének szabályozására az eszközben egy modulációs tekercs található. A teszteléskor egy maximálisan, teljes mértékben feszültségmentesített kazánon egy ohmmérő lett csatlakoztatva a bélyegzőkhöz. A tekercs működéséhez 80 – 90 ohm jelzés szükségeltetik.

Hibás piezoelem

A gázkazán automatizálásának megbízható része a piezoelektromos elem, ám ritkán megtörténhet, hogy elromlik, és példának okáért egy Ariston kazán nem gyújt be. A fűtőkészülék hőmérséklet szabályozó gombja mellé lett felszerelve, bár külön is felszerelhető. A teljesítmény ellenőrzéséhez elegendő, ha a vezetéket leválasztja, amin keresztül a generált feszültség az elektródáról áthúz egy szikra 4-8 mm-es távolságban ha ez nem történik meg egy Vaillant, Junkers vagy Radiant kazán nem gyújt be.

Eltömődött gyujtóégő

Számos rovarfaj – pókok, legyek, stb. számára nagyszerű lakóhellyé válhat egy kazán. A gyakorlatban a hibaelhárítás alkalmával mind az élő, mind a halott rovarokat el kell távolítani. Rozsda és égéstermékek is lehetnek a szennyezés forrásai, sok minden függhet a kazán típusától és gyártójától, ha pl. Radiant, Semia, Saunier Duval kazán nem gyújt be.

Ha segítségre van szüksége, keressen minket! Kiemelkedő szakmai tudással rendelkezünk, így nincs olyan probléma, melyet ne tudnának gyorsan és hatékonyan megoldani. Hétvégén is hívhatók vagyunk, szakértelmet és garanciát biztosítunk ügyfeleinknek!

Call Now Button

Pin It on Pinterest

Share This