Oldal kiválasztása
Gáz biztonságtechnikai felülvizsgálat

A gáz biztonságtechnikai felülvizsgálatról

A 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet írja elő a gázvezetékekre és gázkészülékekre szóló gáz biztonságtechnikai felülvizsgálatot, a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló miniszteri rendelet előírja, hogy csak műszaki-biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkező szakember végezheti el. Jegyzőkönyvet is ki kell állítani, melyből egy példány a felhasználóé, egy pedig a tulajdonosé, amellyel öt évig a hatóság felé igazolhatja fogyasztói rendszerének szakszerűségét, jogszerűségét. Célja, hogy feltárja azon hiányosságokat és meghibásodásokat, amelyek közvetlenül veszélyeztetik a gázkészülék használóinak biztonságát és pénzét. Tízévente egyszer kell elvégezni a gáz biztonságtechnikai felülvizsgálat, melyet érdemes a nyári hónapokra ütemezni, mert ekkor általában nincs melegvíz, se fűtés, se melegvíz, ami rendkívül kellemetlen lehet.

Ha esedékes a gáz biztonságtechnikai felülvizsgálat, akkor legtöbb esetben értesít a szolgáltató. Ha hitelesítési mérőcsere történik, műszaki-biztonsági felülvizsgálatot is kell csinálni. Ha a vizsgálatot védő szerelő talál valami meghibásodást, általában a szolgáltató fizeti a javítást. Egyéb esetben a fogyasztót terheli a költség, ha pl. nem jogosult az egyetemes szolgáltatásra, ilyen esetben nem tíz évente, hanem öt évente szükséges a felülvizsgálat.

Gáz biztonságtechnikai felülvizsgálat folyamata

Első lépésként a szakember, átvizsgál az ingatlan határától kiinduló vezetéktől a gázkészülékig mindent, úgymint a csatlakozóvezetéket, fogyasztói vezetéket, és a felhasználói berendezést. Ellenőrizni kell továbbá, a gáz biztonságtechnikai felülvizsgálat során, hogy megvannak-e a gázkészülék működtetésének biztonságos feltételei, illetve megfelel-e a hatályos biztonsági szabályoknak.

Gáz biztonságtechnikai felülvizsgálattal kapcsolatos jótanácsok

Sajnos sok háztartásban szokott gond előfordulni a gázkészülékekkel kapcsolatban, néhol kifejezetten veszélyesek, szabálytalan, nem engedélyezett bekötéseket, szereléseket tartalmaznak. Nem megfelelő légellátás, füstgáz elvezetés, kéményhibák is gyakran előfordulnak. Régi építésű házakban gyakran előfordul, hogy a gázvezetékek állapota igencsak megviselt, tömörtelen korrodáltak a vezetékek, kötések, elavultak, lehasználtak a berendezések. A felülvizsgálatot és az esetleges javítást, érdemes a fűtési szezonon kívülre ütemezni, hogy ne okozzon akkor kellemetlenséget, ha szünetel a szolgáltatás. Ajánlott már nyáron, vagy akár tavasszal jelezni a szolgáltatónak, ha az adott évben esedékes a tízévente tartandó gáz biztonságtechnikai felülvizsgálat.

Gázkészülékek karbantartása

Évente egy alkalommal tanácsos egy gyors átvizsgálást magunknak is elvégezni, amely során ellenőrizzük, hogy a készülék megfelelő állapotban van-e, illetve végig tudja szolgálni az elkövetkező fűtési szezont. Ezzel sok kellemetlenségtő óvhatjuk meg magunkat, mivel, ha rendszeresen karbantartatja a berendezést, akkor akár több évtizeden át is jól működhet.

 Ha szakértő segítségre van szüksége, keressen minket! Kiemelkedő szakmai tudással rendelkezünk, amely kiegészül a felhalmozott tapasztalattal, így nincs olyan probléma, melyet ne tudnának gyorsan és hatékonyan megoldani. Hétvégén is hívhatók vagyunk, szakértelmet és garanciát biztosítunk ügyfeleinknek!

Call Now Button

Pin It on Pinterest

Share This