Oldal kiválasztása

A kazánok karbantartásának lényege, hogy a garanciális feltételeket érvényesíteni tudjuk.

Hogy kazánunk garanciális feltételeit érvényesíteni tudjuk, szükséges, hogy minden hivatalos dokumentum birtokunkban legyen használat és telepítés közben

Ezek a hivatalos dokumentumok a következők:

  • fizetési bizonylat/számla (mivel a kitöltött garanciaszelvény csak a fizetési bizonylattal együtt érvényes)
  • Kéményseprői szakvélemény, feltéve, ha az égéstermék elvezetése függőlegesen, kéményen keresztül történik.

Ezek birtokában a kazán garanciálisan működik és remélhetőleg hosszú időn át hibamentesen végzi a feladatát.

A kazánok karbantartása miért fontos?

A kazánok hosszú élettartamában fontos szerepet játszik az éves karbantartás. Ugyanis a gázkészülék elveszti garanciáját, ha elmarad az évenkénti, szakszervíz által végrehajtott karbantartás. A művelet során visszaállítják a berendezés maximális hatásfokát, mivel a szolgáltató által biztosított gáz minősége általában ingadozik, ezért szükséges az újrakalibrálás. Így a készülék nem fog sokat fogyasztani, ami meglátszik majd a hónap végi számlákon is.

Kazánok karbantartásának fontossága, az alkatrészek tisztításának szempontjából

Nélkülözhetetlen, a por és a szennyeződések eltávolítása, ami a ventilátor által került a rendszerbe. Közvetlenül a ventilátor előtt van egy műanyag szivacs, ezt általában kétévente kell cserélni. Kertesházaknál rendszerint gyakrabban, mert hamarabb elkoszolódik. Emellett a gyújtó elektródáját is érdemes minden második évben lecserélni, hogy megfelelően gyulladjon be a berendezés. A gázégőt is érdemes ellenőrizni. A hőcserélő külső felületét tisztító spray segítségével kell letisztítani, a szigetelő lapokat 4 vagy 5 évente le kel cserélni az elhasználódás miatt. Ezeken felül a vízkövesedést, illetve az alkoszolódást is ellenőrizni kell. 1 mm vastag vízkőréteg már 6-8%-os hatásfokcsökkenést okoz, ami meglátszik a gázszámlán is.

Egy használati melegvíz (HMV) hőcserélő és egy primer, fűtési hőcserélő található rendszerint a kombi kazánokban. Ha ezen alkatrészek egyike eldugul, ki kell savazni, de ez nem számít garanciális javításnak. Dugulás vagy egy egyszerű karbantartás során általában a fűtési rendszert is átnézik a szervizek. Valamint vízelemzést is végeznek, azaz ellenőrzik, hogy a fűtési rendszer lúgos vagy savas összetételű. Ha vízkövesedni, vagy korrodálódni akar a fűtésrendszer, akkor inhibitorok segítségével semlegesíti a szerviz. A karbantartás végző összege a munkadíj és az alkatrészek árából tevődik össze.

Mikor szükséges a gázkazán éves karbantartása?

A kazánok karbantartását fontos fűtésszezon kezdete előtt egy-két hónappal érdemes megtenni, pl. augusztusban, hogy még maradjon idő kicseréltetni az elhasználódott alkatrészeket, elvégeztetni a szükséges javításokat. Kazánok karbantartásánál fontos, hogy szervizelését, karbantartását, ellenőrzését szakemberrel végeztesse, egy nem megfelelően szervizelt gázkazán, földgáz vagy PB gáz tüzelőanyagú, akár életveszélyes is lehet.

A gázkazán meghibásodások közel 100 %-a vízminőség miatt történik

A gázkazán két ellensége a korrózió és a vízkő, ezért is a kazánok karbantartása fontos, nélkülözhetetlen, sok későbbi idegeskedéstől és pénzkidobástól mentheti meg magát, ha gépi és vegyszeres tisztítást kér szerelőinktől. Tisztítás után az energiafelhasználás költséghatékonyabbá válik (akár 10-35%-os megtakarítás), valamint a gázkészülék élettartama meghosszabbodik és a kellemetlen zajok megszűnnek. Ugyanis a készülék meghibásodások majdnem 100 %-a nem megfelelő fűtési rendszer vízminősége alapján jön létre. Az ideális az lenne, ha egyszer rászánná magát a tulajdonos és átmosatná szakemberrel a fűtési rendszert, amit már a rendszer beépítése során meg kellett volna tenni, ekkor garantált a tökéletes hatásfok és a tökéletes üzemelés.

Kazánok karbantartásának fontossága a következő okok miatt is szükséges

Az égéstermék elvezetésének megvizsgálása is különösen fontos, mert a nem megfelelően kivezetett égéstermék szén-monoxid mérgezést okozhat. Illetve ellenőrizni kell, hogy nincs e vízvisszafolyás a készülékbe, mert ez további problémákat okozhat.

Az újabb BUS vezérlésű termosztátok jobbak, mint a régi „tik-tak” termosztátok, mert pontosabbak, illetve nem kapcsolgatják fölöslegesen a készüléket, ami növeli az élettartamot.

Ha kellemetlen szagot, vagy konkrétan gázszagot érez, ne habozzon, rögtön hívjon hozzáértő szerelőt! Egy rosszul működő rendszer rendkívül veszélyes lehet, akár halálos balesetet is okozhat.

Ha különös hangot ad ki gázkazánja vagy csöpög, ne habozzon, hívjon minket bizalommal!

A kazánok karbantartásának fontosságára szerencsére egyre inkább ráébrednek a felhasználók, ezért a karbantartások száma is egyre nő, de országos szinten még most sem éri el sajnos az 50 %-ot. Fontos, hogy a fűtésrendszer javítását megfelelő szakemberre bízza. Ha lehetséges, akkor a kazánt mindig ugyanaz a szervizes szerelje. Ilyen esetben hívjon bizalommal, fűtésrendszer javítás terén több éves tapasztalattal állunk rendelkezésére.

Szükség esetén keressen fel minket azonnal, így minél hamarabb elkezdhetjük a szükséges munkálatokat, hogy családja újra élvezhesse a fűtésrendszer nyújtotta kényelmet.

Call Now Button

Pin It on Pinterest

Share This